Budapest

Ha az utcán valamire rácsodálkozol, ha a főpolgármester majdnem elgázol, ha ókori leleteket találsz a kertedben, vagy az ablak alatt tüntetők hangosokodnak, írj egy levelet nekünk (bpfopolgarmesterkukacgmailpontcom), és mindenképpen küldj képeket!

Friss topikok

  • Rihards: Great articles about driving license - burnickis.lv/ (2019.01.06. 09:27) Az ordibáló autósiskola
  • együttnemműködő: Emberek! Itt áll önök előtt Vitézy Dávid, egy ember, aki már 17 évesen VEKE elnökségi tag, 21 éve... (2011.06.11. 16:22) Ne fikázd a BKV-t!
  • NRG44: ugyan, kinek van gusztusa egy mosdatlan, büdösszájú cigánykurvához? XD ez a liberalizmus, egy nag... (2010.04.09. 08:18) Kurvák lepték el a Nyugati aluljárót
  • LaHaine: @Chosy: Mivel a BKV egy állami tulajdonú vállalat és monopol helyzetben van a piacán, akkor kerül ... (2009.03.26. 23:04) Mennyi?
  • bubastis: Ne hülyéskedj, kedves blogíró! A tüntetés alapvető jog, ahogy a védelemhez való jog is. Azért ninc... (2009.02.17. 11:58) Hova tűntek a rendőrök?

Linkblog

Új Gresham a Lánchídnál?

2008.05.28. 11:53 | bpfopolgarmester | 20 komment

Ezen a forró, májusi napon egy jó hírrel kezdem: hamarosan újból megnyit a világváros legcsodálatosabb kávézója a Lánchíd lábánál, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Sándor Palotára.


Sajnálatos módon a kávézó működtetői nem örökre, hanem csak ideiglenesen kaptak engedélyt. Ugyanakkor, ha rajtam múlna, a Havas-család érdekeltségébe tartozó építmény nemcsak megmaradhatna, de az alapokat is megemeltetném a Lánchíd korlátjának szintjéig, hogy a kávézgatók azokat is láthassák, akik a hídon közlekednek.

A balatoni lángosos bódék stílusában épült, egyszerűségében zseniális, hullámtetős, és amint az a következő képeken is látszódik, a környezetébe tökéletesen bele simuló tákolmány építmény, világvárosunk egyik büszkessége, jelképe, noha tisztában vagyok azzal, hogy vannak olyanok, akik szerint a fabódé nem illeszkedik a világörökség részének kikiáltott környezetbe. Én azonban főpolgármesterként tudom, enélkül az épület nélkül Havasék a fővárosiak szegényebbek lennének. Nem beszélve azokról turistákról, akikre a híd lábánál jön rá a szükség. Ők akkor hugyozzák le a hidat?! Na ugye.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr59491526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2008.05.28. 12:33:16

Vannak, akik egyenlőbbek. Én arra várok, hogy a Sándor palota elé mikor kapok egy ilyen sufnira engedélyt, ahol majd jól lehúzhatom a turistákat.

Mikulás 2008.05.28. 12:37:17

sztem meg nem néz ki rosszul, pl, ha ismét hídpénzt szednének, és ezt javaslom is önnek drága főpolgármester úr, hasonló ácsolatra lenne szükség.

kanbatu 2008.05.28. 12:37:54

Beszarok! Ezen tavaly is sikerült egy nagyot röhögnöm, most is.

RL 2008.05.28. 12:51:19

Ez egyszerűen v-é-r-l-á-z-í-t-ó. Ismét szégyenkezhetem a külföldi vendégeim előtt de az is lehet, hogy a fantom szélsőjobb/szlovák/szoci terroristákhoz hasonlóan megtöltök két Molotov-koktélt és egyzserűen odavágom a tetejére éjjel 3 és 4 között, hogy lobogjon.

Kérdéseim a következőek a kedves oknyomozó újságírókhoz:

1. Pontosan kihez tartozik a terület?
2. Személyesen ki adott rá engedélyt és milyen indokkal?
3. Milyen kapcsolatban áll a vállalkozás tulajdonosa/a vállalkozás hátterében állók és a kerület/főváros felelös tisztségviselőivel?

Szerintem a téma ideális egy kellemes cikkre és a Minőségi Újságírásért való Díj elnyerésére. Jó munkát!

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.05.28. 13:05:37

Nem kell a hidat lepisilni, ott a Duna, abban elfér, nem?? Itt meg az utánpótlást (ser, freccs) lehet beszerezni. Jó ez itt. Kell,mint egy falat...

mirejmatyiő · http://www.antikkonyv.hu 2008.05.28. 13:40:36

Elég gáz! De,...pénzért mindent lehet.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.28. 13:48:53

El kéne híresztelni, hogy izraeli-cigány tulajdonban van Pierre, hátha a neonáci csürhe elvégzi a piszkos munkát.

Thomas Magnum 2008.05.28. 14:34:40

Semmi közöm a bódéhoz, sem a tulajokhoz, üzemeltetőkhöz, de..

Nem egy építészeti műremek ez a valami, de amennyire lehet egy ilyen ideiglenes épületnél, próbálnak igényesen eljárni. Mondom mindezt a fotók alapján. Gondolom a munkák nem állnak meg az osb lapok felszögelésénél.

A másik.
Odavagyunk mi, magyarok a gyönyörű dunai látképpel, a gyönyörű panorámával, amit gyakorlatilag hidakról, egy-két luxusszálloda ablakából, illetve drága (drágább) vendéglátóhelységekből lehet élvezni.
Persze sétálni is lehet a parton, de ha közben megszomjazol/éhezel, akkor mit teszel? Mit tudsz tenni? Beülsz a drága helyekre, vagy bemész két utcát és valami olcsóbb egységben költöd el a pénzed, dunai látkép nélkül.

Az a baj, hogy mi az adottságainkkal nem tudunk élni, nem tudjuk használni, csak úgy vannak. Kihasználatlanul.

Nemzetközi kitekintés megengedett! Két város jutott nagy hirtelen és rögtön az eszembe. Az egyik Párizs, a másik Prága.
Mindkét város folyójának partján zajlik az élet, Prágában kis túlzással egymást érik az ilyen helyek (legtöbbjük szintén ideiglenesen van a tavaszi-nyári szezonra felállítva). És tele is vannak.
Mert jó.

Mert jó leülni a parton, egy fa alá, árnyékba, nézni a tájat, nézni a vizet, nézni a környéket, az épületeket, az embereket, és közben élvezni a hideg ital frissítő hatását.
Jobb, mint beülni valahova. Zárt helyre.
Olyat mindenhol lehet.
Ilyet nem.
Ezt kellene kihasználni. Igényesen.


Az más kérdés, hogy ki, milyen eséllyel kapna engedélyt hasonló épület ideiglenes felhúzására. De mivel még nem próbáltam, erről nem tudok mit mondani. Csak gondolni.

ekszpert 2008.05.28. 14:37:25

Ronda mint állat, de pont nem kell szégynekezni a külföldiek előtt vele. Az összes hídon átsétáló itt fog vedelni a hőségben. Szóval nem kell süket duma! Szuper az ötlet és egyáltalán nem rendhagyó eset. Egész európa tele van hasonló förmedvényekkel a szezonban....

kanbatu 2008.05.28. 14:45:52

Thomas Magnum 2008.05.28. 14:34:40

Ha nem is a Duna partján közvetlenül, de kibaszottul gyors ütemben zárják be a szabadtéri helyeket. Hát azokban is volt élet, és nem ilyen budikkal kellene helyettesíteni őket.

Ott volt a Döbrentei tér a boldogult emlékű Ráckerttel, a Platánossal meg a Romkerttel, nem kellett volna építeni semmit, csak hagyni, hogy kinője magát egy szórakozónegyeddé, ami a kihasználatlan volt Ifjúsági Parkkal is kibővülhetett volna, esetleg folytatódhatott volna egészen Ákos borozójáig a Lánchídnál, ehelyett elkúrták az egész környéket, a Platánosban csodálkoznak, hogy egy vendég sincs, aztán ilyen bódékat építenek, mert úgymond van rá igény. Hát nem. Ennek az épületnek egy bűzbomba kell, mert silány, messziről látszik rajta, hogy itt csak lehúzós vendéglátás tud folyni, és elokádja magát, aki csak ránéz.

mizie 2008.05.28. 15:28:13

csak irigykedsz mert ha neked lenne ilyen kapcsolatod és lenne kereted rá te is megépítenéd. én is megépíteném. és nem kell a szemét duma a városképről (van olyan?) meg a környezetszennyezésről (mi az?) ez így jó ahogy van!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.28. 16:14:59

a havas családi villával szemben esetleg egy erősen olajszagú lángossütöde, mit szóltok? :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.28. 16:16:59

a legszebb, hogy havas a part mellett horgonyzó hajókra települt vendéglőkkel is felvette a harcot ezek szerint - de túl kicsi a lobbiereje a kocsmaflottának?

sdn 2008.05.28. 16:19:37

mizie...
nem kellenek kapcsolatok, hogy a dunapartra szarjak...
mégse teszem. nem építeném meg és nem tennék nyerőgépeket ide-oda, nem futtatnék lányokat, nem lopnék közlekedési lámpát, stb. - csak a példa kedvéért.
tényleg egyre kevésbé jellemző erre a romkupacra a városkép, mint olyan. köszönhető ez sok mindennek, de főleg ennek a hozzáállásnak. az, hogy a világörökség részének számító pesti oldal, hogyan is züllött idáig, nagyon jellemző példa ez a kjis bodega, mert a fintamester által odarittyentett szállodák ugyanilyen (ideiglenesként is nehezen megemészthető) szemetek. csak akkorák, hogy a vörösmarty téren már nem is sejted, milyen közel van a duna. legjobb példa erre a régiposta utca torkolata.
és valóban - menjünk csak le a partre... de könyörgöm, hogyan, ha a betontömbök után egy forgalmas autóúton kell átvergődni???
a környezetszennyezésről biztos itt olvastál?
én azt nem fogom soha megérteni, hogy ha ilyen kevés a történelmi (+ilyen-olyan) emlékünk, értékünk, akkor hogyan válhatott nemzeti sporttá ezek elpusztítása...

numero88 2008.05.28. 16:24:18

bontsuk el a lánchidat

gmp (törölt) 2008.05.28. 16:26:21

Budapest... (illetve a vezetése)

Thomas Magnum 2008.05.28. 16:28:22

kanbatu 2008.05.28. 14:45:52

A többiről nem igazán tudok érdemben nyilatkozni. Szerintem egyik sem helyettesítheti a másikat, és ahogy említettem, lehet igényesen is csinálni.

Én ebben bízom. De ígérem, hogy meg fogom látogatni most nyáron egy kóla erejéig, és jövő ilyenkor már valós tapasztalatokkal felvértezve írhatok pozitív vagy negatív kritikát erről a bódéról.

Thomas Magnum 2008.05.28. 16:45:05

Tudom, hogy az utazás nagyrészt pénz kérdése.

Ugyanakkor pl Bécsbe egy napos kirándulást viszonylag normál áron meg lehet ejteni.
Prágát ajánlanám igazából, de az messzebb is van, így egy nappal sem igazán számolhatunk, pláne ha tényleg meg akarunk nézni mindent. Persze ez igaz Bécsre is. :)

Na. Szóval érdemes néha ellátogatni más országokba, városokba, megnézni, hogy mit csinálnak úgy, és mit másképp, mint mi.
Nem azt mondom, hogy mindent feltétel nélkül, nyugatmajmolás szinten át kell venni, de nagyon sok érdekes dolgot lehet látni, ami minimum megfontolásra érdemes.

Én úgy látom, megragadtunk egy szinten, görcsösen ragaszkodunk valamihez, amit nem tudunk élvezni, aminek az ellentetjét viszont külföldön, vagy akár a Balatonon is annyira szeretünk!

Nem azt mondom, hogy Budapestből feltétlen bulivárost kell csinálni, sőt! De kellenének igényes, megfizethető helyek az egész városban, a Dunaparttól kezdve a belvárosig, valamint nekem a helyspecifikus ételeket kínáló sütödék is tetszenek.

Persze az elég hülyén nézne ki, ha mi meg gulyást meg pörökltet kínálnánk elvitelre :D
De mondjuk kolbászban mi is jók vagyunk.

Na mindegy. Ezer millió mindent lehetne fejleszteni, módosítva átvenni.

Ezekhez pénz kell.
Mint ahogy ahhoz is, hogy ezeket élvezni tudjuk.

Azt hiszem ebben van a legnagyobb lemaradásunk a "nyugathoz" képest.
süti beállítások módosítása