Budapest

Ha az utcán valamire rácsodálkozol, ha a főpolgármester majdnem elgázol, ha ókori leleteket találsz a kertedben, vagy az ablak alatt tüntetők hangosokodnak, írj egy levelet nekünk (bpfopolgarmesterkukacgmailpontcom), és mindenképpen küldj képeket!

Friss topikok

  • Rihards: Great articles about driving license - burnickis.lv/ (2019.01.06. 09:27) Az ordibáló autósiskola
  • együttnemműködő: Emberek! Itt áll önök előtt Vitézy Dávid, egy ember, aki már 17 évesen VEKE elnökségi tag, 21 éve... (2011.06.11. 16:22) Ne fikázd a BKV-t!
  • NRG44: ugyan, kinek van gusztusa egy mosdatlan, büdösszájú cigánykurvához? XD ez a liberalizmus, egy nag... (2010.04.09. 08:18) Kurvák lepték el a Nyugati aluljárót
  • LaHaine: @Chosy: Mivel a BKV egy állami tulajdonú vállalat és monopol helyzetben van a piacán, akkor kerül ... (2009.03.26. 23:04) Mennyi?
  • bubastis: Ne hülyéskedj, kedves blogíró! A tüntetés alapvető jog, ahogy a védelemhez való jog is. Azért ninc... (2009.02.17. 11:58) Hova tűntek a rendőrök?

Linkblog

Gyurcsánytól elhatárolódni

2008.09.22. 14:15 | bpfopolgarmester | 59 komment

Geszti Péter a Gödör Klub egyik oszlopának támaszkodva, révedezve az eget nézi, az agya közben rendíthetetlenül kalapál, hogy a kamerának megfogalmazza, mi a baja ezzel az országgal és a politikusokkal.

Geszti a révedezéssel nincs egyedül, Gerendai Károly és Bródy János is ugyanezt teszik. Egy víziót látnak ők: október 4-én százezer ember az Andrássy útra vonul, hogy a kirekesztés és az erőszak ellen demonstráljon.

Az ötlet amúgy tiszteletre méltó: akiknek elegük van abból, hogy nemzeti ünnepeink környékén - plusz tv-ostrom évfordulói - a fővárosban maszkos, bomber-dzsekis, futballhullingánok kukákat, autókat rugdalnak szét, rendőrségi járműveket gyújtanak fel, azok fogjanak össze, és mutassák meg, hogy az utca nem a rendbontóké, hanem az ország lakosaié. Az összefogáshoz még egy izé is alakult Tarka Magyar néven, itt a blogjuk, emitt meg az alakuló sajtótájékoztatójukról egy cikk.

Ami mégis kínossá teszi a megmozdulást, az a körítés. Gesztiék százezer emberre számítanak, nem többre, és nem is kevesebbre. Noha Nagy Ívű Gondolat százezer embert az utcára álmodni, de egyre kevésbé látom, hogy miért vonulna az utcára nemhogy százezer, de akár csak tízezer ember is.

Való igaz, hogy rendszeres időközönként rendbontók járják a Hősök tere és a Szabadság tér közötti szakaszt, de nekik nem a tarka Magyarországgal van bajuk, hanem mint azt Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke éles elmével megvilágította, egyszerű köztörvényes bűnözők randalírozásáról van szó. Törnek, zúznak, mert többségüknek törni, zúzni jó buli, és nem riadnak meg attól sem, ha néhány éjszakát őrizetben kell tölteniük. Ez tehát rendőrségi ügy.

A hiányzó logikai láncszem a júliusi melegfelvonulás, amelyet szintén minősített bűnözők támadtak meg pusztán azért, mert melegekről volt szó. Ezen a megmozduláson magam is részt vettem, és elmondhatom, miközben a záporozó tojásokat kerülgettem azon járt az eszem, milyen jó lenne, ha nem ezren, hanem százezren vonulnánk a melegek és mindannyiunk gyülekezési jogának védelmében. Ide nyúlnak vissza Gesztiék is.

Gesztiék révedezése érthető: három hónappal a tüntetés után már némi magyarázatra szorul a megmozdulás. Magyarázatra szorul továbbá az is, hogy ha tiltakozni akarnak, miért nem csatlakoztak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által rittyentett chartás felvonuláshoz, amit közismert utcai balhézók szintén megtámadni készültek.

Ja, hogy Gesztinek Gyurcsánnyal és a politikai elittel is baja van? Éppen Geszti Péternek és Gerendai Károlynak, Bródy Jánosnak? De hát nem ők azok, akik Gyurcsány Ferenc aktív közreműködésével megalakították a Szeretem Magyarországért Mozgalmat? Honlapjukon még mai is vezető hír, hogy Gyurcsány náluk járt.

És az állami megrendelések idején sem volt még baj a politikusokkal? A buli színe már nem piros?

Persze tiszta, a megmozdulás nem Gerendaiékról szól, de akkor meg hogy gondolták a szervezők? Az eseményt azokkal az arcokkal akarták eladni, akik politikai kapcsolataik felhasználásával gazdagodtak meg, hogy aztán igaz emberként a kamerába mondják, mi a bajuk a politikusokkal?

A Gyurcsánytól való elhatározósdi Gyurcsánynál kezdődik, de nem Gyurcsánynál fejeződik be. Nehéz higgadtnak maradni, ha Geszti Péter mint a politikától elhatárolódó, és az utcáért aggódó civil, helikopterből vezényszóra színes táblácskákat emelgető embereket fotóz. Csak nem a jövő évi ARC-kiállítás reklámfotója készül? Mi ez az őrület?

Ha Gesztiéket, Gyurcsányékat, a helikopterből fotózott százezres tömeget lehámozom, egy megkésett civil megmozdulás marad mindenféle hazudozás százezerekről, és csilicsálé faszkodás nélkül. Sima ügy, amelyhez ha Geszti, Gerendai is csendben csatlakozik, senki egy rossz szót nem szólna.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr56675757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.09.22. 17:16:06

"A buli színe már nem piros?"
Hic transit gloria mundi :D

hevera 2008.09.22. 17:22:17

Bizonyára sok liberálisnak az volt az első gondolata: "jaj de jó, hogy Gesztiék tesznek is valamit". Szerintem még piros a buli színe.

CSACSI · http://rajottem.blog.hu 2008.09.22. 17:30:26

Az is lehet ám, hogy Fletó is ott fog vonulni az utcán a tömegben :-))

Zombika 2008.09.22. 17:41:03

Azért a Geszti nem - kizárólag - a politikai kapcsolataiból gazdagodott meg. Geszti - annak ellenére, hogy nem kedvelem - egy tehetséges ember. Tehetséges volt a 80-as években az Ász műsorvezetőjeként, a Rapülők frontemebereként, és reklámügynökség vezetőjeként is.
Számomra olyan, mint Robbie Williams: nem szeretem a zenéjét, soha eszembe nem jutna egy cd-jét megvenni, de elismerem, hogy profi, és amit csinál, azt jól csinálja.
Nem kellene emberek képességeit aszerint megítélni, hogy egyetértünk-e politikai hovatartozásukkal, vagy üzleti módszereikkel. Ezek külön kategóriák.

négerbirka 2008.09.22. 17:45:29

az egy aljas inszinuáció, hogy geszti a gyurcsányon meg a buliszínén gazdagodott volna meg.

az igazság ezzel szemben az, hogy geszti a princz gáboron meg a macis reklámokon gazdagodott meg. vond vissza szavaidat, mocskolódó!

(ettől függetlenül nekem is addig volt szimpi ez a tarkamagyarozás, amíg a bejegyzésedből meg nem tudtam, hogy ez is a geszti. biztos ez? tényleg ilyen rossz a helyzet?)

is 2008.09.22. 17:50:17

már több helyre leírtam, ide is hadd jöjjön: aki a véleményét nem attól teszi függővé, hogy mit mondtak, hanem attól, hogy ki mondta, az saját butaságát (nem érti) és/vagy gyávaságát (fél a 'népszerű' ellenreakcióktól) ismeri be explicite. egyébként nem akarok népnevelni, vagy ilyesmi, az emberek 85%-a minden időben a fenti két kategóriát erősíti. az csak a kérdés, hogy a posztíró felül emelkedik-e ezen a 85%-on.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.22. 17:51:11

Geszti, mint politikailag független :-) Vicces.

A kormányzati agytröszt ennyit bírt kisütni: eladják ugyanazt mégegyszer, civilnek álcázva. Lehet, hogy egyből alá is írtak Gesztiékkel vmi jó kis szerződést az Eu-választási kampányra, fáradozásaikért cserébe.

bpfopolgarmester 2008.09.22. 17:55:27

kedves is, bizonyára igazad van, de úgy látszik, nem olvastad el figyelmesen, amit írtam, pl ezt:
Az ötlet amúgy tiszteletre méltó...
meg ezt:
Persze tiszta, a megmozdulás nem Gerendaiékról szól..
és végül ezt:
ha Geszti, Gerendai is csendben csatlakozik, senki egy rossz szót nem szólna.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.22. 17:59:57

"az igazság ezzel szemben az, hogy geszti a princz gáboron meg a macis reklámokon gazdagodott meg."

édes mindegy.

ha kicsit is járatos vagy a dologban, akkor tudhatnád, hogy miként megy ez. ha felrajzolod egy kurva nagy papírra az mszp és az szdsz, valamint a hozzájuk közel állók gazdasági hálóját, abban bizony princz ugyanúgy ott lesz, mint gyurcsány vagy geszti. (természetesen ugyanilyen háló megrajzolható a túloldalon is, de ez most a jelen ügy szempontjából indifferens) hogy konkrétan éppen ki kinek számláz és miért, az is lényegtelen

pokesz70 2008.09.22. 18:05:18

A buli színe nem állami megrendelés volt, csak hogy ne keverjük a gizikét a gőzekével. MSZP kampány volt, MSZP pénzből (aminek egy jelentős részét az állam adja, szabad felhasználásra, tudom).

Egyébként meg tényleg nem ártana, ha szépen, csendben, minden csicsa nélkül megmutatná sok ember, hogy elég volt a politikai célból elkövetett köztörvényes huliganizmusból. Tudom, hogy ettől úgysem lesz vége és pont ugyanúgy tojnak majd rá a focistafasiszták, mint minden másra, de legalább magamat meg tudnám nyugtatni, hogy van még pár tízezer ember rajtam és közeli ismerőseimen kívűl, akik hasonlóan gondolkodnak erről a kérdésről.

Ebben az országban élnek még páran a Gyurcsányon, az Orbánon, de még akár a Gesztin kívűl is. Nem miattuk, nem értük van erre a szükség, hanem értünk, miattunk.

négerbirka 2008.09.22. 18:26:25

dark future: ha nem jött át az irónia, akkor én kérek elnézést, de pont erre céloztam

Bking Soda 2008.09.22. 18:33:12

Geszti 20 éve rombolja harmatgyenge szóvicceivel
az országot,és még maszkot sem hord a megátalkodott
hulligánja...

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.22. 18:34:46

RE: négerbika

bocs :-) nem csodálkoznék, ha valaki ezt nem látná át...
máskor azért próbálok majd figyelmesebben olvasni.

bpfopolgarmester 2008.09.22. 18:40:16

négerbika, annyira biztos, hogy a zoom.hu nevű híroldal videoját belinkeltem (csak keresni kell a tarkamagyaros videot)

gerendaik 2008.09.22. 18:59:40

Kedves bloggazda!
Ha már voltál kedves és megmagyaráztad, hogy mit miért teszünk, engedd meg, hogy eláruljak néhány valószínüleg számodra is nyilvánvaló tényt (bár sajnos valamiért az ellenkezőjét szeretnéd bemagyarázni az olvasóknak, az maradjon a Te titkod, hogy miért). Egyrészt a Tarka Magyar demonstrációt több mint 50 civil szervezet hírdette meg, amelyből egy a Szeretem Magyarországot Klub (melynek mindhárman tagjai vagyunk Geszti, Bródy és én) a kezdeményező civil szervezetek felkérésére, mi a szervezés részét vállaltuk magunkra (talán mert már szerveztünk ezt azt), így például a sajtótájékoztatót is mi hoztuk össze, ezért voltunk ott és nem azért mert velünk kéne eladni az eseményt. Az azonban a sajtóközleményünkből is világosan kiderül, hogy szeretnénk egy valódi tömegeket felvonultató demonstrációt az erőszekmentesség világnapjához kapcsolódóan, mivel az erőszak és a kirekesztés sajnos ilyesztő méreteket ölt és a köztörvényes bűncselekményeket ellenzők nem hallatják csak erőtlen kisérletekkel a hangjukat. Szerintünk a miniszterelnök által életrehívott Charta nem volt alkalmas a tiltakozásunk kifejezésére, ugyanis Őt tartjuk az egyik felelősnek. Állati vicces amikor egy ország miniszterelnöke vagy főpolgármestere a civileknek tart beszédet arról, hogy meg kell állítani az erőszakot, ahelyett hogy érvényt szereznének a szavaiknak és megállítanák az erőszakot. Szóval a Tarka Magyar nem csak elítéli a tendenciákat, hanem felszólítja a felelősöket (politikusok, bírók, rendőrök, stb, nekik lennének jogszerű eszközeik, csak nem élnek vele ) szerezzenek érvényt az alkotmányban rögzített jogainknak.
Vicces, amikor kijátszod a tuti kártyádat, miszerint mi a politikai megrendelésekből gazdagodtunk meg. Elég piti, de biztosra mehetsz, hogy a többség imádja az ilyen állításokat és nem fog belegondolni, hogy mekkora baromságot is állítasz. A Geszti nem zenészként, kreatívként, szervezőként stb, hanem a kapcsolatai miatt lett sikeres, a Bródy sem alkotóként futott be hanem a liberális haverjai tették kötelezővé a szerzeményeit a szegény elnyomottaknak... én meg nyílván állami megrendelésre csinálom a rendezvényeinket (kár hogy egyre sem emlékszem, de nyilván a memóriámmal van baj) és csak a látszat kedvéért nem kérem két éve már a hatalmas majdnem 4%-ot kitevő állami támogatást. Az is vicces ahogy a Szeretem Magyarországot klubbot a Gyurcsányi aktív közreműködéssel próbálod befeketíteni, az általad is említett honlapon valóban ott a hír, hogy a klub vendége volt a miniszterelnök, csakúgy mint a szintén a nyitóoldalon található Navracsics Tibor, Dávid Ibolya, Kuncze Gábor, és még sokan mások. A Te éles logikáddal akkor ők is a klub aktív létrehozói és akkor kivel vagyunk , a Belgákkal?
Sajnos ma ebben az országban, ha nem tetszik valami, nem emelhetem föl a szavam úgy, hogy azt ne próbálja meg néhány megfejtő azonnal megmagyarázni, ezért tartunk talán még mindig ott, hogy nem hajlandóak igazi tömegek elutasítani a szélsőségesek durva megnyilvánulásait, minden más normális országhoz hasonlóan . Persze lehet, ez valaki(k)nek jó így, de mi inkább tenni akarunk ellene.

Üdv: Gerendai K

ui: A buli szine TARKA

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.09.22. 19:01:41

Akárki is a szervező, erre a demonstrációra igenis szükség van. És messzemenőkig egyet értek azzal, hogy a politikusok ne böfögjenek bele civil kezdeményezésekbe pillanatnyi pártérdekek szerint.

Ha a tarkamagyar felvonulás nem szimpatikus valakinek, egyszerű a megoldás: ne menjen el. Én valószínűleg elmegyek, pedig jó messze lakom.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.22. 19:03:47

megint egy hazudozós blog.

", futballhullingánok kukákat, autókat rugdalnak szét, rendőrségi járműveket gyújtanak fel"
aham.

mennyi kárt okoztak ezek a futballhuligánok? 10 milliót, 100 milliót. oké, legyen 1 milliárd.

na, és mennyit szoktak elszámlagyározni a szocik, sikkasztani, eltocsikolni, elkulcsárattilázni stb. stb. a holdudvaraik?
csak a princzes postabank konszolidálása kb. 160 milliárd forintba került.

Akkor mi a faszt beszélsz te itt futballhuligánokról?

(most rendes leszek, a segélyekről nem szólok)

Balt 2008.09.22. 19:37:31

Százezer? Ugyammá', még a tegnapelőtti 3000 gyurcsányista + 500 igazán "tarka" töredéke sem megy el legközelebb. Elvtársak, korszerűsíteni kellene a mozgalmat! Mondjuk először is írni valami kibaszott jó könyvet a modern magyar baloldalról. (sic!) :)))

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.22. 19:46:45

"Információnk szerint Gyurcsány szívesen vette volna, ha nyilvánosan is felsorakoznak mögé az Összefogás az Erőszak Ellen mozgalomban részt vevő civil szervezetek, a miniszterelnök ennek érdekében személyesen is tárgyalt képviselőikkel. A civilek ebbe nem mentek bele: igyekeznek elkerülni azt a látszatot, hogy intézményesen kötődnek a kormányhoz vagy bármely párthoz. Deák Gábor a háttérben folyó egyeztetésekről nem kívánt nyilatkozni. Csak annyit mondott: örömmel vennék, ha az október 4-i felvonulásra minél több ismert közéleti, egyházi személyiség mellett a pártok vezetői is eljönnének, de a szervezők megállapodtak arról, hogy a rendezvényen politikusok nem szólalhatnak fel."
nol.hu/cikk/505024/

Igyekeznek elkerülni azt a látszatot. LOL.

Egyébként találtam egy érdekes linket a Tarka Magyarról, ott még AUGUSZTUS 30-ra hirdették meg az eseményt:
beszelo.c3.hu/cikkek/tarka-magyar-civil-kezdemenyezes

Talán csak nem arról van szó, hogy valakik valamit kitaláltak, de muszáj volt nekik kicsit "besegíteni" a szervezésbe Gesztiék által (= lenyúlni az akciót)? (Gesztiék egyébként csak később csatlakozhattak, ezen a listán sincsenek rajta: www.vedegylet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=937)

Dr Kangörény 2008.09.22. 19:48:15

Epikurosz, az arra járó autósok mit vétettek?
A te vélemyényed szerint, ha valaki kevesebb kárt okoz, mint az éppen regnáló kormány, az rendben van????? Tehát én most kimehet és felgyújthatok valamit?

Kedves posztoló, neked meg ajánlom figyelmedbe orbán viktort, aki liberálisból rövid idő alatt konzervatív lett, antklerikálisból vallásos!

Na ezután kérd számon bárkin, hogy megváltozott a véleménye!

I-brahi 2008.09.22. 19:53:45

Csak egy apró megjegyzés a fentiekhez! Bródy ott volt a szombaton a Kossuth-téren...

Johnny Favorite (törölt) 2008.09.22. 19:56:48

A buli szine 21:00-tól átlátszó (vodka) 03:00-tól epeszínű!

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.09.22. 20:16:23

dark future

Belőled igaz ritkán, de akkor tényleg előjön a sötétség. Legutóbb a 4.Köztársaság teljesen ártalmatlan, de annál ötletesebb programján tudtál kibukni, szintén teljesen feleslegesen.

Nem lehetne enyhíteni a dark-ságon, még megárt ? :)

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2008.09.22. 20:33:30

Nem emlékszek, hogy mijen szine volt a bulinak, mer túl sok felest keletet meginni.

faktor (törölt) · http://www.privi.hu 2008.09.22. 20:34:49

a lincselés ellen is lépjenek fel kedves liberálisok!

nem mindegy hogy a boci tarka, és az szép meg jó, nem árt senkinek, vagy a miniszterelnökúr melanomája terjeszkedik és fal föl várososokat (miskolc stb.)

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.22. 20:44:24

RE: erőspista

Ez így egy vélemény, jogodban áll, de esetleg bővebben is kifejthetnéd.

Egyelőre élek a gyanúperrel, hogy Gesztiék nem véletlenül és nem pusztán a nemes cél érdekében (persze az is egy motiváció volt) álltak a kezdeményezés élére. Én annyit látok csak, hogy 9 szervezet meghirdetett egy azonos elnevezésű eseményt aug.30-ra, aztán mélléjük álltak még sokan, aztán valahonnét előkerültek Gesztiék, és át is vették az irányítást.

Elítélendő, káros, undorító stb. dolog, amit az a bizonyos pár száz garázda művel minden évben több alkalommal, de szerintem vannak az országnak ennél nagyobb problémái is.

(Ha cinikus és demagóg lennék, akkor azt mondanám, menj le vidékre, és kérdezd meg a népeket, hogy a szélsőjobb okoz-e nekik nagyobb gondot, vagy pl. a képesítés nélküli favágók (fúújjj, mocsok rasszista vagyok). Emberéletben, forintosíthatóan, számszerűen is.)

Az egész antiszemita/szélsőjobbos/gárdista ügy fel van fújva, a kormányzati impotencia (ill. a tudatos, előre megfontolt be nem avatkozás / látszatbeavatkozás) tartja életben. Pár száz ökröt Máltán is le kellene tudni ápolni, nemhogy egy tízmilliós országban.

Gyurcsányéknak meg úgy hiányzik ez a civil izé, mint egy falat kenyér. Ha ők szerveznek valamit, az ugye politikai demó. Ha civil szervezetek, az az "ország akarata". Több tízezer ember, hhaaahhh... Látjátok feleim szümtükkel, milyen mértékű ma az erőszak Magyarországon? Ha ennyien félnek tőle...

(Analóg vicc az indiánokról és a kemény télről itt: hannibal.blogter.hu/?post_id=86773

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.22. 20:48:33

off

RE: Erőspista

Az "ötletes programon" tényleg nem kellett volna kibuknom. Az Alkotmányjogi bizottság éppen ma szavazta meg, hogy az nem program, csupán Ferencünk viccelődött a Népszabó hasábjain, tehát felejtsük el az egészet.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.09.22. 21:01:24

Akkor Dark és Paszti (mert, hogy ottt is szóba került)

Gerendaiéknak meg respekt és CSINÁLJÁTOK !

Tegnap magam linkeltem a tarkmagyart TWÁ-nál, a Charta-t is véleményezve...

2008.09.21. 22:49:47 (az OFF-os részt lehet, hogy elviszem transzparensen :)

Szerintem ez igenis jó kezdeményezés, ilyenekre (civil) van szükség, és, ha kell és nem érti GyF-t nyíltan el kell küldeni a francba, hogy szálljon le az álszent, mártír szerepéből.

A másik blogon Gerendai eléggé jól leírta a helyzetet és abban sincs okom kételkedni, hogy ő írta (a támogatás visszamondás miatt a Szigethez)

Ezek után belemagyarázni, számomra rosszindulat és korlátoltság.

Az én szememben egy sikeres, nagy tömegű okt 4. azt mutatná, hogy mennyire egyedül maradt Gyurcsány a kisajátító ötletével, amiből sokon NEM KÉRNEK, és ezért mennek el az időben későbbi, de Gyurcsány-mentes eseményre.

Nem lehet, hogy ezt most túlpörögtétek és benéztétek ?

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.09.22. 21:05:06

dark

Én erről beszéltem:

www.negyedikkoztarsasag.hu/

és a metrós ötletről. Nem rémlik ? Az egész Reakció, meg te is ott szenvedett, hogy ez biztos politika

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.22. 21:27:31

off: Én asszem amiatt szenvedtem, hogy ez hülyeség. :-)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.09.22. 21:30:16

Kedves Gerendai,

azt írod, hogy 'hogy nem hajlandóak igazi tömegek elutasítani a szélsőségesek durva megnyilvánulásait, minden más normális országhoz hasonlóan . '

Nagyon szép, respektálandó cél.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az elmúlt 1 évben a szélsőségesek hány NEM RENDŐRT sebesítettek meg ?

Persze nekem sem tetszik, amit csinálnak. El is mennék veled felvonulni, ha p.l. Te a cigánybűnözés ellen IS tiltakoznál a felvonulásoddal. ( Ugye nem kell sorolni a lincseléseket Szögi Lajos 2oo6 X. 1o i agyonverése óta ).

Mindezt csak azért monsom, mert szemmel láthatóan a szíveden viseled a közbiztonságot. Csakúgy, mint én.

Eléggé ismert ember vagy. azt szeretném ezúton kérdezni Tőled, hogy a 2oo6 X. 23i rendőrtúlkapások ellen hol és hogyan tiltakoztál. Azért merem kérdezni ezt, mert szemmel láthatóan affinitásod van az erőszak elleni tiltakozáshoz.

Üdvözlettel :
Josquin des Pres.

PS. mindezeket azért hozom fel, mert ha a "szélsőségesek durva megnyilvánulását' elutasítod, akkor el kell(ene) utasítanod az államhatalom túlkapásait IS és az utóbbi időben elharapódzó, lincselés jellegű, csoportosan elkövetett bántalmazásokat IS.

pokesz70 2008.09.22. 21:45:26

Josquin
A "szélsőségesek durva megnyílvánulásai" megfogalmazásban hol nincs benne egy lincselés? (Egyébként valóban elharapódzó jelenségről van szó? Melyik újságot nem olvasom, hogy kimaradok ezekből?). A rendőri túlkapás is belefér nálam a szélsőséges meg a durva kategóriákba, bár szerintem olyasmi ellen érdemes civilként tiltakozni, ami visszatérő jelenség és ami nincs a bíróságon éppen.

Egyébként meg dőreség lenne elvárni egy, a rasszizmus ellen is létrehozott mozgalomtól, hogy rasszista jelszavakat tűzzön a zászlajára. A "cigánybűnözés" szó ugyanis egy igazi tökös rasszista terminus.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.22. 22:21:33

Egyébként meg képzeljük el fordítva. Hogy habzana a ballib tábor szája, ha Káel Csaba próbálna valami ötletet elsütni civilként :-). De függetlenként még Fábry Sanya sem szervezhetne felvonulást.

Aki egyszer beáll valahová szekeret tolni, az ebben az országban gyakorlatilag oda is bilincseli magát. Nem kéne, hogy így legyen, viszont így van.

pokesz70 2008.09.22. 22:51:36

Nem tudom, miért gondolod így. Ha Fábry bontana zászlót a tolerancia és a békesség mellett, miért utasítaná bárki is el? Ja, hogy ezt még elképzelni se nagyon lehet... :))

Én speciel örülök, hogy pl. Kokó tagja a Szeretem Magyarországotnak. Jó tudni, hogy van még jobboldali, aki el tudja hinni, hogy nem csak a jobboldaliak szeretik a hazájukat.

kutya vacsorája 2008.09.22. 23:07:17

jó estét, mondja valaki, ha lehet maga gerendai károly, de gyorsangyorsan, hogy valaki (bizonyos gerendaik) visszaélt a nevével, sőt direkt provokált, ő ugyanis az "IJESZTŐ" szót nem írná le így: "ILYESZTŐ". Tarka magyar, leülhetsz, elégtelen. és ijesztő...

gerendaik 2008.09.22. 23:20:30

Kedves Josquin!
Talán emlékszel, a két évvel ezelőtti utcai harcok kapcsán volt a Szeretem Magyarországot Klubnak egy akciója (békés többség képeslapakció), ahol elutasítottuk az erőszak minden formáját, rendőrit és tüntetőit egyaránt és arra kértünk mindenkit, aki elítéli az erőszakot, küldjön képeslapot. Persze akkor is kaptunk hideget meleget, jobbról kormánypropagandáztak, balról felháborodtak, hogy hogy lehet egy lapon említeni a rendőri jogsértéseket a randalírozókkal, pedig akkor is csak azt mondtuk, erőszakmentes országot akarunk. Készítettünk egy videóklippet is, amiben szintén ugyanúgy látszanak a rendőri túlkapások mint a randalírozók, ha nem emlékeznél ide másolom www.lightmedia.hu/hirlevel/sonybmg/dl/egyesulthangok/magyarorszag.htm
A cigánybűnözés ellen azért nem tiltakozunk, mert szerintünk nincs ilyen kategória, ahogy nincs örménybűnözés vagy svábbűnözés sem. Bűnözés az sajnos van, aminek egyik formája éppen az, ami ellen tiltakozunk, a megfélemlítés, a kirekesztés vagy éppen az ezek elleni jogszerű fellépés hiánya.
Üdv: GK

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.09.22. 23:37:40

Én legszívesebben egy olyan akcióhoz csatlakoznék, ami megvizsgálja, hogy azok, akiknek ez jogszabályi kötelességük, miért nem képesek 2-300 randalírozótól megvédeni a várost és az embereket.
Ja, még annyit, hogy megnéztem a Szeretem Magyarországot honlapját az imént. Jó kis klub, meghívásos alapon működik. Ezért nem csodálkozom, hogy számos tag baloldali kötődésű, tudottan jobbost vagy tudottan semlegest jóval kevesebbet találtam. Pár állásfoglalást elolvasva - pl. az egészségüggyel kapcsolatos egyetlen anyagot, a Zöld Könyvről, 2006-ból - nehéz szabadulni a gondolattól, hogy nem csak küldetéstudata, de küldője is van a klubnak.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2008.09.22. 23:38:22

dark

Te magad állsz be a szövegeddel a szekértáborba. Mert ez a jooboldalnak is egy kitünő lehetőség, hogy megmutassák őket nem kell összemosni a szélsőseggekkel, jöhet Fábry is !

Miért nem jösz el te magad ? Szekértábor sincs, összemosás sincs és agyatlankodás is kevesebb lenne látva, hogy az embereknek nem kell a szar, akármelyik nagyon szélről akarják képviselni

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.09.22. 23:45:34

pokesz70: Félreértesz. Én nem azt állítom, hogy Fábryt elutasítanák ezért, azt viszont nem nagyon akarnák elhinni a népek, hogy ennek aztán semmi de semmi köze a politikához, a jobboldalhoz, a fideszhez.

Fábry, Káel, Makovecz, vagy Kovács Ákos (a.k.a. Ákos) civilként való szereplése éppen annyira hiteltelen, mint Geszti "LopStop" Péteré. Politikai kötődése közismert, ténykedése is, sőt egy időben komolyan foglalkozott az aktív politizálás ötletével is (bulvar.ma.hu/tart/rcikk/d/0/127136/1), így független civilként (ebben az országban legalábbis) nem tudja magát eladni. Ennyi a történet, a többi csak rosszindulatú fikció :-)

faktor (törölt) · http://www.privi.hu 2008.09.22. 23:47:48

a cigánybűnözés nem rasszista kifejezés, a fiatalkorú bűnözés kifejezés sem nevez minden fiatalkorút bűnözőnek

de aki nem hiszi, hallgassa meg egy vajdától aki csak jobban tudja, hogy VAN cigánybűnözés:

www.indavideo.hu/video/Ciganybunozes_3

states 2008.09.22. 23:58:19

A közröhej az, hogy Geszty a Gyurcsányok rendszeréből él, a mindenkori baloldali kormányoktól kapta, kapja a zsíros megrendeléseket, ezért cserébe Orbánozik,fasisztázik egyet-kettőt, hol halkabban, hol hangosabban. Az is hülye, aki egyet is hajlandó vele lépni bármilyen demonstráción...

pokesz70 2008.09.23. 00:05:09

A fiatalkorú bűnözés esetében van funkciója a jelzőnek: különbséget tenni az elkövetők közt életkor, ergo büntethetőség és annak mértéke tekintetében. A cigánybűnözés egy más jellegű szóösszetétel, jogilag és erkölcsileg nem lehet és nem szabad különbséget tenni az elkövető etnikai hovatartozása alapján. Vagyis ebben az értelmezésben jelentés nélkülivé válik a fogalom (ugyanannyi tartalma van, mint pl. a "szőkebűnözés" fogalmának). Nem, kérlek, a cigánybűnözést úgy kell érteni, mint a szőke nőt.

faktor (törölt) · http://www.privi.hu 2008.09.23. 00:10:19

a probléma kezelése más szakembereket igényel a társadalomba integrálás elérése érdekében, tehát van funkciója a jelzőnek

a képzett és jólszituált bűnözőkre is van más kifejezés, érdekes, hogy az nem kirekesztő és értelmetlen

amit viszont írsz, az zöldség, az tényleg logikátlan

draft22 2008.09.23. 00:13:02

Epikurosz, te szerecsétlen.
A Postabankot a Fidesz konszolidálta ami azt jelentette, hogy a valójában nem kétes hiteleket kétessnek minősítettek, és 10-ed áron eladtak a haveroknak akik jól kerestek rajta.

faktor (törölt) · http://www.privi.hu 2008.09.23. 00:13:20

muszlim bűnözés is van, a becsületgyilkosságok Németországban vallási/kulturális alapon történnek, hamis logika ami ezt letagadná és nem segít a nők családtagjaik általi megölésének megállításában

kiveszett belőletek libsikből a lélek, a szeretet, a gyengék védelme

(a gyenge nem az aki késsel hadonász, hanem az akit megkésel)

alex19 2008.09.23. 00:15:17

gerendaik 2008.09.22. 18:59:40
„Szóval a Tarka Magyar nem csak elítéli a tendenciákat, hanem felszólítja a felelősöket (politikusok, bírók, rendőrök, stb., nekik lennének jogszerű eszközeik, csak nem élnek vele ) szerezzenek érvényt az alkotmányban rögzített jogainknak.”

Az értelmiség, az ún. meghatározó értelmiség mintha kimaradt volna. Azok „akik nélkül itt nem lehet politikát csinálni”. Amely elsősorban a baloldalhoz, azon belül is az szdszhez köthető.
A magam részéről a legnagyobb bűnösnek éppen őket tartom abban, hogy Magyarország erkölcsileg, gazdaságilag ide jutott.
Hol volt ez az értelmiségi réteg az elmúlt 6 évben? Berkecz Mária esetéhez mit szóltak? A PSzAF elnökének, Szász Károlynak a megveretéséhez mit szóltak? Az ország tönkretételéhez a hatalom megtartása érdekében mit szóltak? 2006. október 23.-hoz mit szóltak? Azon Gyurcsányi elvhez mit szóltak, miszerint addig kell ütni a jobboldalt, amíg megpróbál fölkelni? Egyáltalán a 94-es szdsz áruláshoz, ami az erkölcsi rohadást elindította, mit szóltak?
Tényleg szomorú a helyzet, hogy semmit nem lehet tenni az országban, amit rögtön ne borítana be a politika leple. De ennek a helyzetnek a kialakulásáért vajon az előbb említett értelmiség nem elsősorban a felelős? Akik mindenki mástól határozott és egyértelmű elhatárolódást követelnek, de ők maguk nem mondanak ki egyszerű és egyértelmű mondatokat. Itt van például a Tarka Magyar felvonulás az erőszak ellen. De az értelmiségi kör, amit eddig is emlegettem, vajon nem azt próbálja elterjeszteni teljes erővel, hogy az erőszak mögött a Fidesz áll? Ezek után lehet-e pártpolitika mentes az akció?
A célok persze nagyszerűek, ki az, aki nem értene vele egyet? Gerendai Károly bátran megemlíti, hogy Gyurcsány is felelős. Így! Egy a többi között, n-dikként a sorban. Miközben Gyurcsány és az őt támogató értelmiség a fő ok! A legfőbb kirekesztők! Ez az értelmiség volt az, amely az értelmes, jó szándékú emberek köréből rekeszt ki mindenkit, aki nem akolbéli. Ezek után arra is választ kaphatunk, mire is jók a kapcsolatok. Természetesen nem (csak) ezen gazdagodott meg Geszti és Bródy, de mások igen. És úgy hiszem nincs az a nagy ember, aki ne érezné meg, ha a pénzcsapok elzáródnak, mert mondjuk nincs megrendelés. Senki nem szeretne körön kívülre kerülni.
Minden esetre remélem tényleg tiszta és őszinte szándék vezeti az akció létrehozóit és végre egyértelmű és elvszerű mondatokat fognak kimondani. Akkor majd érvényt lehet szerezni nem csak a törvényeknek, de a tisztességnek is.

zorglub 2008.09.23. 00:18:10

Kedves Gerendai!

Volt az elmúlt évtizedben - is - számos olyan alkalom Magyarországon, amelyket más, demokratikusnak tartott országban utcai demonstrációk vagy tiltakozások követtek volna. Nálunk ilyenkor sokszor a politika ráült ezekre az eredetileg civil kezdeményezésekre és lenyomta. A rendőrség - talán csökkenő mértékben - rendszeresen jogellenes eljárásokkal "Szolgál és véd", hosszan lehetne sorolni az országban történt arcpirító eseményeket, amikor a kivételezés a jelenlegi politikai réteg védelmében valósul meg.

Hol vagytok olyankor, "ti drága cimborák"?

Régi, bevált módszer, amikor a politika érdekeit kiszolgáló egyének kettőt hátralépve kijelentik, hogy ők nem a politika részei, ergo egy civil kezdeményezés érdekében járnak el. Ilyenkor nagyot szoktam nevetni. Mint most is.

Mindenkit nem lehet félrevezetni, sokkal érdekesebb azt megvizsgálni, hogy az adott cél elérésében egy adott személynek milyen tevékenysége volt eddig.

Mintha ebben nem lenne olyan fényes a múltatok, csak a duma megy jól, egy olyan rendezvény érdekében, amely olyan jelenségekre próbál rávilágítani, amelyek hosszú évek óta léteznek és valósak, nem ma keletkeztek.

A mostani rendezvény - ha akarjátok, ha nem - a közvélemény jelentős részében a mai politikai réteg kiemelkedő alakjához kötődik.

Magyarországnak nem olyan "civil" kezdeményezésekre rendezvényekre, van szüksége, amelyek felsőszintű pártpolitikai ambíciókat szolgálnak ki - ezek létezése önmagában nem elítélendő, sőt, de az már kevésbé szimpatikus, amikor a 80-as évek végén, egy szűk politikai réteg által, önmaguknak kitalált hatékonytalan (lásd környző országok), vízfejes, belső versenymentes politikai rendszer igényeit és érdekeit szolgálják ki egyesek, úgy álcázzák a kezdeményezőt. Az is legalább annyira szomorú, hogy a jelenlegi politikai réteg kultúrája nem éri el még ilyen esetekben sem a szükséges minimális közös nevezőt. Nem akarom megsérteni a balkáni népeket azzal, hogy hozzájuk viszonyítom az évek óta fennálló háborús viszonyokat, amelyek a mai politikát jellemzik. (Apropó: mikor, hol tetszettek demonstrálni a 20 évvel ezelőtt is elismerten ideiglenesen módosított kommunista alkotmány utódjáért, a tartalmi elemek kidolgozásáért?)

Vajom mikor szóltatok fel a szélsőséges sportszurkolói csoportosulások létezése ellen? A jelenlegi politika ezek létezését nemhogy eltűri, egyenesen támogatja azt.

Közismert, hogy a zavarkeltésekben ezek a csoportok igen aktívan vettek részt. Ettől kezdve nehéz nem találni összefüggést a politika és a zavarkeltés között.

És a felelősségvállalás a politika részéről?

Hol voltatok ti demokraták, amikor a magyar rendőrség arcátlan módon nem fogott el olyan személyeket, akik ellen kőrözés volt kiadva és ismert volt a tartózkodási helyük. Helyette jött az a magyarázat, hogy a nyomozás érdekei miatt nem történik meg Magyarországon, 2007-ben hivatalosan köröztt emberek elfogása.

Tudja valaki, hogy a multinacionális cégek mekkora, államilag garantált támogatásban részesülnek a mi adóforintjainkból, amit adókedvezménynek hívnak? Ez nem a multik hibája, de nagyon szívesen látnám azokat a számításokat, amelyek a jelenlegi mértéket gazdaságpolitikailag szükségesnek mutatja be.

Tudjátok, hogy a 0 tolerancia keretében alkotmányellenes eljárások során, az emberi egzisztenciák vizsgálata nélkül hány embertől vonták, adott esetben olyan, nem megbizható eszközzel mért minimális alkoholtartalom miatt be a jogosítványt, amely családokat tettek tönkre. Mert egy szellemileg erősen korlátolt törvényhozói állomány egy kontraszelektált döntéshozói réteggel így szavasztatta meg? A rendőrség pedig - 20 évvel az állítólagos rendszerváltás után! - mindenféle kontroll nélkül "a mi érdekünkben" kitalálta azt a szabályzást, amelyről kiderült, hogy sok szempontból is alkotmányellenes.

Nem kellene, esetleg hasonló, de törvényes 0 tolerancia a politikai réteg hatékonytalan működésével szemben? Mi az egyetem azt tanultuk, hogy a duopólium is a monopólium egy fajtája, márpedig a magyar parlament ténylegesen kétpárti, hála az 5%-os küszöbnek.

Jó lenne felébredni, de addig is jó szekértologatást!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.09.23. 00:27:03

Re: cigánybűnözés

A tegnap erről kérdezték Horváth Aladárt, a lakásspekuláns jogvédőt a HírtTV-ben.
Azt mondja, nincs cigánybűnözés, így azzal nem is foglalkozik. Meg úgy egyáltalán, cigányok sincsenek, mert a magyarországi romák is magyarok.
Szegény Nagy Ildikó riporter csak bámult a szép nagy szemeivel.
Hát, ha ilyetén áll a dolog te Aladár, akkor miért hívod te az alapítványodat Roma Polgárjogi Alapítványnak? Legyen akkor Magyar Polgárjogi Alapítvány!

Nekem az a határozott meggyőződésem, hogy a fene nagy cigány értelmiség, amikor cigányzenéről van szó, meg cigánypecsenyéről, meg természetesen a pénzekről (amelyeket a MAGYAR adófizetőktől síbolnak el, mert a roma szervezetek egyike sem önfenntartó), akkor ők büszke cigányok, amikor meg a cigányság bűneiről, mocskáról van szó, akkor mossák a kezeiket, hogy az nem az ő dolguk. Akkor ne legyen a magyar adófizetőknek sem a dolga eltartani az ingyenélőket.

alex19 2008.09.23. 00:56:09

pokesz70 2008.09.22 22:51:36
Kedves pokesz70!
A Fábry és a tolerancia, valamint a majdnem "minden jobboldali azt hiszi, hogy a baloldaliak nem szeretik a hazájukat", még véletlenül sem általánosító és kirekesztő gondolatok, ugye?
Ugye biztosan nem abból a baloldali dogmából táplálkoznak, miszerint az egész jobboldal bugrisok, "mélymagyarok", ostobák, erőszakos kirekesztők, fasiszták, stb. gyülekezete?

pokesz70 2008.09.23. 01:22:38

alex19

Fábry olyan, amilyen, szerintem semmi általánosítás nincs abban, amit írtam. A másik tétel igaz, sarkítottam, amikor azt írtam. De nézd el nekem, talán van rá okom, hogy így általánosítsak. Nem hiszem, hogy minden jobboldali így gondolja, de azért lássuk be: nem a baloldal szokott hazaárulózni, nem a baloldalon mondták azt, hogy a jobboldal rátámad a saját nemzetére, nem a baloldal hívja magát nemzeti oldalnak, nem a baloldal mondta azt, hogy a haza nem lehet ellenzékben, nem a baloldal sajátította ki a nemzeti szimbólumainkat (ld. kokárda), nem baloldal vádolja a másikat idegenszívűséggel, stb. És olyan nagy tiltakozás ezek ellen a jobboldali körökben, sem a véleményformálók, sem a civilek, sem az egyszerű választópolgárok részéről nem történt. Ettől még természetesen nem lesz a jobboldal "bugrisok, "mélymagyarok", ostobák, erőszakos kirekesztők, fasiszták, stb. gyülekezete", de azt, hogy a jobboldal különböző fórumokon folyamatosan és sértő módon legalábbis megkérdőjelezi a baloldal hazafiasságát és hazaszeretetét -- ehhez tán nem kell túl nagy paranoia, hogy valaki így érezzen.

bpfopolgarmester 2008.09.23. 01:29:52

kedves Gerendai K,
nem kétlem, hogy tiszták a szándékaid, nekem meglepő, hogy az ötven szervezetből a szeretem magy. klub ennyire felülreprezentált volt a beszámolókban, de ez akár a zoom manipulációja is lehetett.
de ami egyáltalán nem világos számomra: ha az erőszak és a kirekesztés - mint írod - ijesztő méreteket öltöttek, miért fontosabb, hogy ne Gyurcsánnyal vonuljatok? talán azért, mert Gyurcsányt egyelőre még ijesztőbbnek látjátok? vajon miért kell két vonulás?
nem kétlem sem a Te, sem Geszti, sem Bródy zsenijét, nincs is jogom hozzá, és ennek ellenkezőjét nem is állítottam, Bródyt kizárólag a szmk alapítójaként említettem.
és még valami, ha a tarka magyar hétfői közleménye hamarabb jut el hozzám, Gerendai úr, téged nem említettelek volna, hanem a közleményt jegyző - és persze teljesen pártfüggetlen - Suba János lett volna a példa.

sosi53 2008.09.23. 07:07:38

Kedves Gerendai Úr,

meghatódtam két éve nem veszi fel a 4%-os állami támogatást és tessen már elmondani mióta fizet a szigetért amit a fesztiválra használ?És arról sem hallottunk semmit,hogy MSZP-SZDSZ kormány.mert nem tegyünk úgy,hogy az elmúlt hat évet nem házasságban töltötték mennyit költött reklámra és média kommunikációra és kikapta ezeket a megrendeléseket?
A civil szervezetekről meg csak annyit,hogy minden politikai párt futószalagon gyártja őket a pályázatok lenyúlására/lásd Zuhslag/
most pedig elmorzsolok Önökért egy könnycseppet.

négerbirka 2008.09.23. 10:00:55

gerendai,

azért azt te is belátod, hogy van egy apró píárproblémátok. nem az a baj, h geszti a princznek dolgozott. az se baj h a gyurcsánynak is. csak aztán kiállni független civilként... aki korpa közé keveredik, továbbá a macska nem foghat egyszerre kint s bent egeret. (én amúgy gesztit főleg a rettenetes szóviccei miatt utálom, de ez itt most irreleváns - veled se aza gond h a gyurcsánnyal üzletelsz, ugye...)

egyébként most h kiderült, a tarkamagyar nem olyan értelemben geszti-projekt mint a lovascirkusz vagy az a gondolattalan plakátkiállítás (bár az elnevezés asszem sajnos a peti lelkén szárad), én valszeg mégis elmegyek. csak remélem, ti ketten nem fogtok beszédet mondani vagy ilyesmi.

puszi

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2008.09.23. 10:32:49

Lehet fogadni!

Ott lesz-e Gyurcsány és Demszky a felvonuláson?

Nesze neked politika mentes civil-kezdeményezés. Tényleg annyira hiteles a Geszty és a Bródy, hogy ezen felbuzdulva én arra fogadok, hogy NEM lesznek ott.
De vajon hány millióval fogja támogatni a kormány, vagy a "kormányközeli" cégek, alapítványok? Mert ne legyünk naivak, a "spontán" megmozduláshoz sok pénz kell ám!

bpfopolgarmester 2008.09.23. 10:57:06

nekem ezekkel az emberekkel nincs gondom, sőt, ha Geszti Péter és Bródy János, és az ötven civil szervezet, megváltoztatva a jelenlegi célt, Gyurcsány menesztését követelné, garatnálva lenne a százezer ember.
addig viszont hiába mondják, hogy nem akarnak Gyurcsánynak asszisztálni, amíg a téma napirenden tartásával mégis csak a Gyurcsány játékszerei ők, és innen nézve a dolgokat, már nem meglepő, hogy Geszti, stb lett a főszervezők egyike.

alex19 2008.09.23. 15:03:09

Kedves pokesz70!
Előre bocsájtom, nem a személyedre vonatkozóan tettem a bejegyzést, nem az volt a célom, hogy téged pellengérre állítsalak. Ha, így érezted, akkor bocsánat.
Sokkal inkább az emberi gondolkodásunk bukfencei érdekelnek. Hiszen te érzékeny vagy az igazságtalanságra, megbélyegzésre, mégis még te is leírsz sommás, megbélyegző sorokat. Meg nyilván én is, mások is. Meggyőződésünk ellenére, észrevétlenül is.
A jobboldali „ősbűnök” szerintem nem azok. Egyszerűen más látásmód eredményei.
Mert bizony a baloldal nem akart semmit sem kezdeni a nemzet fogalmával, hiszen internacionalista irányzat. A nemzetet meghaladandó múltbeli csökevényként fogta föl. Ezzel szemben a nemzetiek, azt mondják, a nemzet fogalma fontos. Szerintem ez nem kirekesztés, hanem megkülönböztetés. Csak annyit jelent, a gondolkodásukban az adott fogalom mennyire játszik hangsúlyos szerepet.
„Haza akkor is van, ha idegen hatalmak befolyása alá kerül, ha tatár, ha török dúl. Haza akkor is van, ha történelmi viharok rázzák. Haza akkor is van, ha nem a miénk a kormányzati felelősség. A haza nem egyszerűen politika, hanem az életünk. Meglehet, pártjaink és képviselőink az Országgyűlésben ellenzékben vannak, de mi, akik itt vagyunk a téren, nem leszünk és nem is lehetünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben. Legfeljebb egy kormány kerülhet ellenzékbe saját népéhez képest, ha feladja a nemzet céljait. Még egyszer: nem az a fontos, hogy mi hozzuk a jó döntéseket, hanem, hogy jó döntések szülessenek. Ezért, még ha vannak is intő jelek, és tudjuk, amit tudunk, a most alakuló kormányt és pártjaikat nem múltjuk, hanem tetteik alapján fogjuk és akarjuk megítélni.” Ez mitől kirekesztő? Nem azt feltételezik az előbbiek, hogy az egybegyűlteknek és a kormányon lévőknek is a haza a fontos? Nem inkább egy megbékélési folyamat kezdete lehetett volna ez a felfogás, ha a nemzet, a haza, a békesség tényleg fontos a baloldalnak? Ha nem az a cél, hogy „a jobboldalt addig kell ütni, amíg talpra akar állni”?
A kokárdát nem értem hogyan lehet kisajátítani.
Az idegenszívűséghez pedig annyit, nem a jobboldal kótyavetyéli el Magyarország természetes monopóliumait, a stratégiai ágazatokat, kitéve ezzel külföldi, tehát idegen érdekeknek az országot. (Most éppen a föld- és a vízvagyon van soron). És ha ez így van, akkor azt nem lehet-e az ország elleni támadásnak érezni, látni?
Előbbiekkel csak azt akartam bizonyítani, hogy nem feltétlenül a jobboldal kirekesztő hajlamát jelentik az általad felsorolt megnyilatkozások. Létezik, ha méltányos akarsz lenni, más, elfogadható magyarázat is.
Az én tapasztalatom szerint a baloldal óriási előnnyel indult a jobboldalhoz képest, anyagiakban, társadalmi beágyazottságban. És az évek során ( kb. 1990-től kezdődően) mindent megtett, hogy lejárassa, hiteltelenítse az ellenfeleit, elzárva ezzel a lehetséges párbeszéd útját.

De a jobb-bal vitának, melyiknek van igaza nem sok értelmét látom. A válófélben lévő házastársak jutnak eszembe erről, amikor az elmúlt évek sérelmeit vágják egymás fejéhez. Lehetetlen igazságot tenni közöttük
Mára pedig tényleg az a helyzet, hogy bal- és jobboldalon is rendkívül érzékenyen és rosszhiszeműen reagálunk mindenre, ami a túloldalról jön.
Egy kiutat látok, ha azt mondjuk, innentől kezdve érvényt szerzünk a törvénynek, írott és íratlan szabályoknak. Ha elveket állítunk föl, és aszerint döntünk. És mindennek lesz következménye. Akkor majd méltányosan tudjuk vizsgálni a „túloldal” gesztusait, mondatait. Akkor majd lehetséges lesz a megállapodás, mert nem a másik legyőzése lesz a cél.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.09.23. 15:25:15

Valamit nem értek. Az miért számít elhatárolódásnak, hogy a saját rendezvényét nem szervezi rá egy másikra, aminek mondjuk többé-kevésbé azonos a célja?
Szerintem kimondottan jó, hogy önállóan és a napi poliitkától, a végtelenségig lejáratott politikusoktól függetlenül próbál valaki megmozdulni. Gyurcsány mellé, még ha a céllal és az elvvel abszolút egyet is ért, csak nagyon kevés ember fog beállni, egyszerűen az ő személye miatt. Ez a kérdés viszont ennél sokkal fontosabb, semhogy elbagatelizáljuk, vagy hagyjuk veszni a mondandót.

bpfopolgarmester 2008.09.23. 17:12:07

Kedves Before,
szerintem se hagyjuk veszni a mondandót: az utca nem a náciké, sem a bűnözőké. és ne hagyjuk veszni azt a lehetőséget sem, hogy akkor védjük meg a jogaikban korlátozott kisebbségeket, amikor éppen megtámadják őket.
konkrét elhatárolódásból kaphatsz a linkeken, és a kommentekben is
süti beállítások módosítása